Behandling hos kiropraktorn

Så här går ett besök hos kiropraktorn till:

Kiropraktorn frågar och du svarar

Du svarar på frågor om din hälsa, sjukdomshistoria och livsstil, var du har smärta, när den uppstod och hur den känns.

Kiropraktorn analyserar

Undersökningen sker både visuellt och manuellt, medan du står eller ligger ner på bänken. Kiropraktorn känner hur lederna rör sig och hur musklerna känns.

Även funktionen i muskler och nervsystem testas med hjälp av olika ortopediska och neurologiska tester för att hitta de obalanser i kroppen som kan ha orsakat smärtan. Informationen från dina svar och den fysiska undersökningen vägs samman till en diagnos. En behandlingsplan läggs upp tillsammans med dig.

Kiropraktorn behandlar

Kiropraktorn behandlar sedan leder med försämrad rörlighet genom att justera dem med skonsamma handgrepp. Det kan höras ett knak som är helt ofarligt och beror på en tryckutjämning i leden. Vid en justering får nerven en snabb impuls och påverkar omgivande muskler som slappnar av.

Muskler, senor och ligament kan bli överansträngda av olika anledningar och behöver olika tekniker eller övningar för att smärtan ska släppa. Exempel på sådana tekniker är justering, mobilisering, stretch, pressur, behandling av triggerpunkter, dryneedling, idrottsmassage, faschiarelease, strain and counterstrain.

Du tränar

Med dig hem får du övningar anpassade för dina behov, som hjälper dig att må bättre. Vid besöket ingår även rådgivning om vad du själv kan göra ytterligare.

Beroende på hur lång tid du har haft dina besvär påverkar det behandlingsseriens längd. I normalfallet räcker tre till fem behandlingar.

Ett sätt att förebygga smärta och obalanser i leder och muskler kan vara att komma på besök för en kiropraktisk genomgång av kroppen innan smärta uppstår.